Kuinka rakennan oman radio-ohjattavan?

build-rcMarkkinoilla on tarjolla huima määrä eritasoisia RtR (ready to run) -paketteja sekä hieman enemmän teknistä osaamista vaativia rakennussarjoja edistyneemmille harrastajille. Nämä rakennussarjat eli KIT:it tarkoittavat sitä, että esimerkiksi auto on laatikossa osina kokoamattomana. Näistä osista rakennetaan RC-ajokki käyttäen apuna mukana tulevaa kokoamisohjetta.Rakennussarjan lisäksi tarvitaan ajokin moottori ja nopeudensäädin, ohjausservo, radio-ohjain ja vastaanotin sekä akku ja laturi. Lisäksi tarvitaan polttomoottoriautojen rakennussarjan polttomoottori, 2 servoa, radio-ohjain sekä vastaanotin akkuineen, hehku ja sen akku, polttoainepullo, polttoainetta ja laturi.Innokkaimmat ja taitavimmat rakentelijat aloittavat puhtaalta pöydältä ja rakentavat oman radio-ohjattavan pienoismallinsa kokonaan tai osittain itse.

Pikaopas osien valintaan

Ensiksi kannattaa miettiä omaa budjettiaan, koska osia löytyy kaikissa hintaluokissa alkaen halvoista päättyen nk. “taivas rajana” -luokkaan.

  • MoottoritMoottoria valittaessa on syytä pohtia harjallisen ja harjattoman vaihtoehdon välillä. Harjallinen on perinteinen moottori maltillisella hyötysuhteella ja harjaton moottori on huomattavasti kalliimpi mutta samalla hyötysuhde on tuplaten parempi. Tarkoittaa sitä, että 2 kertaa harjallista tehokkaammalla harjattomalla saat saman ajoajan kuin harjallisella.Nopeudensäädin hoitaa moottorin ohjausta ja tällä pikku laitteella voidaan tyypistä riippuen vaikuttaa esimerkiksi auton kiihtyvyyteen, jarrutukseen sekä peruuttamiseen, jotka on hyvä säätää halutuksi radan liukkauden mukaan.
  • AkutAkkuja on periaatteessa kahta tyyppiä nykyään. Vanhempaa kaartia olevaa Nikkeli-Metallihybridiä sekä Litium-Polymeeriakkuja, joista jälkimmäinen edustaa uudenaikaisempaa tekniikkaa. Vanhoja Nikkeli-Kadmiumakkuja ei käytännössä enää ole käytössä. Aloittelevan harrastajan kannattaa maltilla siirtyä uudenaikaisempiin LiPo-akkuihin, sillä niiden lataamisessa täytyy olla tarkkana, etteivät hajoa tai jopa räjähdä väärinkäytettynä.
  • VarusteetVarusteita löytyy lähes rajattomasti autoihin, veneisiin sekä lentokoneisiin kuten esimerkiksi RC-autoon on tarjolla korkeussäädettäviä iskunvaimentimia sekä muuta viritysosaa. Kaikki riippuu omasta halusta rakennella sekä tietysti kukkaron paksuudesta.

Hyvään alkuun pääsee perus rakennussarjalla, joka heltiää muutamalla satasella päättyen siihen, kunnes rahat loppuvat.