Radio-ohjattavien veneiden historia sekä nykytila

rc-boatsMaailma näki ensimmäisen kerran radio-ohjattavan pienoismallin jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1898, kun monitoimimies ja yleisnero Nikola Tesla ohjasi kauko-ohjattavaa pienoisvenettä New Yorkin maailmannäyttelyssä. Ensimmäinen RC-pienoismalli oli juurikin vene eikä auto toisin kuin yleinen harhaluulo antaa olettaa.Nykypäivän kaupalliset radio-ohjattavat näkivät päivänvalon, kun brittiläinen yritys Mardave aloitti RC-pienoismallien myynnin 1960- luvulla. Tänä päivänä uuden vuosituhannen ollessa jo turvallisesti toisella kymmenellä on RC-veneiden valikoima suunnattoman runsas.

RC-veneily tänä päivänä

Tarjolla on malleja moneen lähtöön mutta ne voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään:

  • purjeveneisiin
  • moottoriveneisiin

RC-purjevenettä, kuten oikeankokoista verrokkiaankin, liikuttaa eteenpäin purjeisiin vaikuttava tuuli kun taasen moottoriveneitä liikuttaa potkuri. Moottoriveneet puolestaan voidaan edelleen jakaa ulkolaitamoottorisiin, joissa moottori on kiinnitetty veneen takalaitaan sekä niihin malleihin, joissa moottori on veneen sisällä ja käyttövoima potkurille välittyy akselin kautta. Akseli tulee aluksen takalaidan lävitse messinkisen putken sisällä, jonka vesitiiveys on hoidettu voiteluaineella kuten esimerkiksi vaseliinilla.

Käyttövoima

Käyttövoimana pienoismalliveneissä on joko sähkö taikka polttoaine. Polttomoottoriversiossa moottorin jäähdytys toteutetaan kuten oikeissakin veneissä vesijäähdytyksellä, joka pumpataan suoraan veneen takaosasta, potkurin takaa. Sähkömoottoria käyttävissä malleissa on verraten helpompaa, koska vesijäähdytystä ei tarvita ja moottorin voi kätkeä aluksen sisälle.Sähköveneen omistajalla on valittavissa eri akkutyyppejä alkaen vanhemmista Nikkeli-Kadmium (NiCd) ja Nikkeli-Metallihybridi (NiMh) aina uudempiin Litium-Polymeeri (LiPo) -akkuihin asti. Vanhemmasta päästä olevat NiCd -akut alkavat olla jo muinaishistoriaa ja hieman nykyaikaisemmat nikkeli-metallihybridiakutkin rupeavat jo väistymään LiPo-akkujen vallatessa markkinoita muun muassa keveytensä vuoksi.

Ohjaus

RC-venettä ohjatessa on kaukosäätimessä eli lähettimessä ohjaimet moottorin kierrosluvun sekä peräsimen asennon muuttamista varten. Purjeveneessä kauko-ohjaimella muutetaan purjeiden asentoa eli “skuuttausta”. Riippuen mallista ja yleensä hintatasostakin on valittavissa lisäksi muita toimintoja, kuten valojen ohjaus ja muuta.Kauko-ohjattavilla veneillä ajetaan joko sisäaltaissa tai ulkovesistöissä ja suosittuja valmistajia ovat muun muassa Traxxas, Aquacraft sekä Joysway.